Wat is een bullet journal?

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een veel gehoord begrip de laatste tijd. Je kunt het omschrijven als een notitieboek met daarin al je to do-lijstjes, je agenda en je dagboek. Eigenlijk een alles-in-één notitieboekje. In een bullet journal kun je al je gedachten ordenen in lijstjes en afspraken inplannen. Ook kun je een herinneringenpagina maken van gebeurtenissen die je niet wilt vergeten. Het staat je uiteraard vrij het notitieboek te gebruiken zoals je zelf prettig vindt.

 

Het oorspronkelijke idee van een bullet journal komt van de Amerikaan Ryder Carroll. Hij had in zijn kindertijd moeite met het inplannen van zijn schooltaken als gevolg van een aantal leerstoornissen. Daarom heeft een methode ontworpen om zijn taken op orde te krijgen en dat werkte. In de jaren erna heeft hij zijn methode geoptimaliseerd en in 2013 zette hij een instructiefilmpje online om zo ook andere mensen te kunnen helpen. De rest is geschiedenis.

 

Je kunt voor het starten met een bullet journal een notitieboekje met dotted (stipjes) papier gebruiken, maar een boekje met lijntjes of zelfs blanco volstaat natuurlijk ook prima. Bullet journals zijn er ook in allerlei formaten, net wat je prettig vindt om te gebruiken. Er zijn ook losbladige varianten beschikbaar.

Je kunt het heel minimalistisch en functioneel houden (zoals het oorspronkelijk bedoeld is), maar je kunt er ook je creativiteit op loslaten met papier, stickers en stempels. Net wat voor jou goed werkt. Zie hieronder een voorbeeld van een pagina (ook wel een spread genoemd).